Vandreruter på Madeira.

 

 

Tur nr. 2

 

Fra POCO DA NEVE TIL BARREIRA

 

Denne rute starter neden for  PICO DO ARIEIRO og slutter i udkanten af FUNCHAL. Turen er en meget flot bjergtur, der følge den lille levada (Levada da Negra) på en meget stor del af ruten.

 

Den øverste 2/3 del af turen er meget åbent terræn, med fantastisk flot udsigt over Funchal og de omkringliggende forstæder. Absolut en tur for dem, der gerne vil vandre lidt i fred for andre, nyde stilheden og naturen. Her er der mulighed for at se noget helt andet end de mere ”vandrette” levadaer.

 

Ruten er ca. 7,5 km lang, vandre tid uden pauser er ca. 3 timer og 15 min.

Ruten er med stejle nedstigninger og næsten ingen opstigninger, i alt ca. 900 højdemeter ned. Der er nogle steder, hvor folk med højdeskræk bør være ekstra opmærksom.

 

Et andet krav er, at man skal være sikker på fødderne, da der visse steder er meget ujævnt / store trin.

 

Ruten er moderat til anstrengende pga., mange ujævne trin / sten på den midterste strækning.

 

Husk at medbringe ekstra vand, evt. en varm trøje, det kan være blæsende og koldt på den øverste 2/3 del af ruten, da der er meget åbent terræn. Turen bør vandres med vandrestøvler !!, da stentrin er noget ujævne og uens i størrelser.

 

Man starter nemmest ved Poco da Neve (ishytten neden for Pico do Arieiro), der lettest nås ved at hyre en taxa. Hvor ruten slutter, er der mulighed for at tage en af bybusserne ned til centrum af Funchal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruten er på denne bjergkam

 

Hjulspor foran træer

Følges til højre

 

Is hytte

 

Fra ishytten skal man ”tilbage” op i dalen på højre side, derfor vil man naturligvis vælge at gå denne vej, dette er ikke den nemmeste vej !!!!! Gå i stedet for ned mod en gruppe træer der står et stykke nede af bjerget. Før man kommet helt ned til træerne møder man et hjulspor, dette følger man mod højre og så tilbage inde i dalen. Der er skilte denne vej mod Levada do Barreiro, det er ikke den vej man skal !!!!

Følg hjulsporet og efter ca. 30 min. kommer der en låge / et hegn, lige derefter er der en beton spæring støbt tværs over dalens bund, det er denne vej du skal. På den modsatte side var der tidligere en lille sti, der går op af bjergsiden til venstre, denne var i 2007 erstattet af et hjulspor / vej. Denne vej kan du følge til du kommer til Levada da Negra. Hvor man møder levadaen efter ca. 40 min (vejen går over den) er den ikke meget mere end 10 cm bred og 10 cm dyb, det er den du skal følge.

 

 

Her efter er det blot at følge levadaen mod Funchal. Du er nu i Santo Antonio dalen, vær opmærksom på hvordan bjerget ændrer sig til en rød / brun farve.

 

Der er på denne del af turen nu en del ”trapper” og det kræver fuld opmærksomhed fra dig -  her bliver du glad for dine vandrestøvler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter ca. 50 min. kommer man rundt om et hjørne og kan se en samling runde stenkredse på et plateau, dette er Sheep Pens, det er måske muligt at komme der over efter yderlige 10 min’s vandring ? Men det er ikke lykkes mig endnu at finde en mulig overgang, hvor det har syntes ”nemmest”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter 1 timer og 25 min. vandring krydser man over på den vestlige side af dalen og følger nu denne side ned mod Funchal. Nu skifter ruten karakter, det bliver mere ”bjergrigt” og dalens bund ”forvinder” ned på den vestre side.

 

Her er et godt sted at nyde madpakken. Lige hvor levadaen som et vandfald kaster sig ned i et bassin, for der efter at krydse over og løbe videre mod Funchal

 

 

Efter 2 timer 25 min. er du kommet til højdepunktet Esteios, hvor der er en fantastisk udsigt ned over Funchal og de to spir på kirken i Sankt Antonio. Hvis du ser tilbage op af bjerget kan du næste følge ruten tilbage til Sheep Pens.

 

Efter 2 timer 35 min.  går du igennem en låge, og det er nu slut med den stejle nedstigning. Du kommer nu ind en eucalyptus skov, den var helt ned brændt i 2003, men var vokset flot op igen i 2007.

 

Efter 2 timer 40 min.  kommer der to levadaer ned på den venstre hånd ved et lille vandhus. Kryds dem og fortsæt lige frem på den smalle og glatte røde jord sti.

 

Efter 3 timer kommer du til en brostensbelagt sti / vej med en levada på begge sider (den ene er nok tørlagt), det er her du skal ned mod Funchal. Kort tid efter kan man nyde en flot udsigt over Boa Nova og Cabo Girão. Kort tid efter møder du nogle isolerede huse, derefter en vandtank på din venstre side 3 timer 10 min.  Nu ændrer vejen sig til en støbt betonvej med trin i midten, efter 3 min. kommer der en Y-forgrening, hold til venstre (den anden vej ender i Chamorra). Efter 2 min. (samlet 3 timer 15 min.) er du nu i Barreira, hvor der går en Shuttle bus nr. 91 (kører fra Barreira til Trapiche). Du kan vente på den og så skifte lidt nede af bjerget, eller gå et stykke længere ned og tage den ordinære bybus (nr. 10A eller 11), der kører til Funchal centrum.

 

Håber du nu har fået lyst til at prøve denne vandretur, det er i hvert tilfælde en af min favoritter, ikke mindst fordi den ligger lidt uden for de fleste turisters færden. Men husk vejret er omskifteligt og den er ikke sjov i dårligt vejr.